tisdag 11 september 2007

Uppgift 3 Aktivera dina sinnen

Litterär gestaltning A
Miljöbeskrivningar
Syn
Rummet hade helvita väggar och stora rena ytor. Det var även mycket ljust, och om dagen kunde detta rum se mycket kallt ut. De flesta kvällar också, ty detta var ett obefolkat rum som ofta saknade sällskap, men inte denna kväll. Nu brann det i kaminen och tv:n var påslagen. Det rum som brukat se så kallt ut hade nu faktiskt en väldigt mysig och varm stämning. Ljuset från elden dansade på den bruna parketten och på bordet i rummets mitt brann tre värmeljus i sina stjärnbeprydda koppar. Det var en riktigt ruskig höstkväll denna kväll, och det var alldeles mörkt utomhus. Men i detta rum var det varmt och ljust och där hade hela familjen samlats.

Hörsel
Det var ett rum som vanligtvis brukade vara tyst. Men inte denna kväll. Denna kväll sprakade elden i kaminen, och på tv:n spelades ett tv-spel. Glad medeltida musik kom ifrån dess högtalare. Vid jämna tillfällen hördes även en liten pojkes glädjerop då han nått till en ny nivå. Utanför ven vinden i den ruskiga höstkvällen, men inne i rummet fanns det glada röster som samtalade och skrattade.

Smak
I rummet satt hela familjen samlad. De åt av moderns nybakade bröd och lät sig smaka av det nybryggda kaffet. Hon var en mästarinna i brödbakandets konst. Det var inte för sött, inte för salt, inte för torrt och inte för geggigt. Det bröd som hon bakat var alldeles perfekt. Det var saftigt och varmt, och smöret hann smälta ända in till brödets kärna innan det nått någons mun. Jag skulle önska kära läsare att även du kunnat låta dig smaka på detta gudomliga bröd.

Känsel
Rummet var varmt denna kväll. Inte kyligt som det brukar vara. Elden i kaminen spred sin värme, och alla däri satt inkrupna under tjocka mjuka filtar. I allas hand, utan barnets fanns en kaffekopp med nybryggt kaffe, vars ånga spreds sig över allas ansikten då de böjde sig framåt för att provsmaka.

Lukt
Det brukade nästan aldrig lukta någonting om detta rum, utom möjligtvis instängt. Men denna kväll hade modern bakat, och hela huset luktade nybakat bröd. Familjen var samlad i rummet och åt det nybakade brödet. De satt alla även med nybryggt kaffe vars arom spred sig i rummet.

Sammanställning Syn/ Hörsel/ Smak/ Känsel/ Lukt
Rummet hade helvita väggar och stora rena ytor. Det var även mycket ljust, och om dagen kunde detta rum se mycket kallt ut. De flesta kvällar också, ty detta var ett obefolkat rum som ofta saknade sällskap, men inte denna kväll. Detta var en kväll då hela familjen var samlad, och de fyllde rummet med röster och skratt. Man hade tänt i kaminen och brasan spred värme till hela rummet. I soffan satt familjen ihopkrupen under tjocka mjuka filtar och såg på medans den yngste pojken spelade tv-spel. Tv:n spelade någon slags medeltida musik vars toner blandades med familjens röster, brasans knastrande och vinden som tjöt utanför. Med jämna tillfällen gav även pojken till ett glädjerop då han lyckats ta sig till nästa nivå. Ljuset ifrån elden dansade över ekparketten, och på bordet i rummets mitt var tre ljus tända. Dess lågor lekte i de stjärnbeprydda kopparna. Det fanns en härlig doft i detta rum. Modern hade tidigare under dagen bakat bröd, och den doften hängde sig fortfarande kvar. Hon var en mästarinna i brödbakandets konst, det blev alltid perfekt. Familjen satt just och åt av detta bröd. Tänk er hur gudomligt det måste ha smakat. Tänk er det godaste bröd ni någonsin ätit, helt nybakat och varmt. Tänk er att smöret hunnit smält in till brödets kärna redan innan man hunnit ta en endaste tugga. Till brödet drack de kaffe. Kaffe vars ånga slogs upp i deras ansikten precis innan de skulle dricka. Kaffe vars arom blandades med det nybakta brödets. Det var en ruskig höstkväll utomhus, men i detta rum var det varmt, mysigt och för ovanlighetens skull; harmoniskt…

1 kommentar:

Nadja sa...

Härliga beskrivningar! Särskilt brödet och kaffet frestar!!!